Ana içeriğe atla

İş Yaşamında Var Olabilmek


Teknolojik gelişime paralel iş dünyası hızla değişiyor. Daha önce çok önemli olduğu düşünülen işler önemsiz hale geliyor. Yeni iş kolları açılıyor. Hızlı daktilo yazmak gibi yetenekler değerini yitiriyor, karşılığında kodlama bilmek gibi yeni yeteneklere ihtiyaç duyuluyor.

Yaklaşık 10 yıldır Turkcell’de çalışıyorum. Bu sürede Şirket iki kere stratejik yönünü değiştirdi. Daha önce hayatımızda olmayan 3G, 4.5G gibi mobil hizmetler ve bulut hizmetleri benzeri pek çok teknoloji ile tanıştık. Numara taşıma, kişisel verilerin korunması gibi sektöre yön veren pek çok regülatif düzenleme gerçekleşti. SMS’in yerini mesajlaşma uygulamaları, konuşma dakikalarının yerini internet paketleri aldı.

Gelecek iş yaşamında var olabilmek
Gelecek iş hayatı zorluklarla dolu


Bu süreçte dört defa ünvanım değişti. Herşeyin aynen devam edeceğini düşünürken kendimi farklı işleri yaparken ve farklı yeteneklerimi kullanırken buldum. Tüm bunlar bana, iş hayatı söz konusu olduğunda içinde bulunduğum konfor anını değil daha ileriyi düşünmeyi öğretti. İşler değişirken işi yapanın da değişmesi kaçınılmaz. Acaba bir sonraki işim için hangi yeteneklere sahip olmam gerekecek? Hangi problemler ile karşılaşacağım ve onları nasıl çözeceğim? Özgün fikirler sunabilecek miyim?

Bu soru sadece beni ve içinde bulunduğum sektörü değil hemen herkesi ilgilendiriyor. Yakın gelecekte yapay zeka ve robotların rutin ve öngörülebilir işleri kusursuz bir şekilde yerine getireceğini ortaya koyan pek çok çalışma var. Avukatlık, öğretmenlik, muhasebecilik başta olmak üzere pek çok mesleğin iş yapma şekilleri önemli miktarda değişecek. Rutin işler yürütenler yerine farklı alanlarla işbirliği geliştirebilen ve yeni sonuçlar üretebilenler işlerine devam edecekler. 

Pearson Eğitim ve Danışmanlık şirketi bir web sitesi hazırlamış. https://futureskills.pearson.com/explore adresine gidiyorsunuz. UK yada US seçerek doğum tarihinizi ve iş ünvanınızı giriyorsunuz. Size 2030 yılında işinizi en iyi şekilde yapmak için hangi yeteneklerinizi geliştirmeniz gerektiğini söylüyor. Örneğin benim için özgünlük, yeni fikirler üretebilmek ve kaynak yönetimi konularında uzmanlaşmayı tavsiye ediyor. İşimin 2030 yılında da var olacağını öngörüyor. Çoğundan şanslıyım…

Peki, geleceğin iş yaşamında var olabilmek ve değişime ayak uydurabilmek için hangi yeteneklerin öne çıkması gerekiyor? İşte kısa bir liste;

1    Esneklik

Farklı işlere ve farklı kültürlere uyum sağlamak, zorluklar karşısında durabilmek, kendi başına engellerin üstesinden gelebilmek kavramlarının bir bütünü olarak düşünülebilir. Sandığınızın aksine değişimler ve zorluklar karşısında zihinsel dayanıklılık göstermek pratik ve alışkanlıkla geliştirilebilir. Bu nedenle konfor alanınızın dışına çıkmaktan hiç çekinmeyin.

Pek çok araştırma uzun vadeli hedefleri başarmak konusunda esnekliğin önemini ortaya çıkartıyor. Esneklik ve cesaret arasında doğru bir korelasyon var. Engelleri aşmak yada etrafından dolaşmak için azimli olmak ve yeni şeyler deneme cesareti göstermek gerekiyor. 
zorluklara direnmek gerekiyor
Zorluklara göğüs germeden başarı gelmiyor

      Kültürel bakış açısı

Farklı kültürlerde yetişen kişiler aynı durum karşısında farklı bakış açıları getirip farklı yetenekler ile çözüme ulaşabiliyorlar. Farklı kültürler ile içiçe olan kişilerin gelişimi daha zengin oluyor. Üstelik artık iş dünyasında sınırlar ortadan kalkıyor. Farklı kültürleri hızlıca benimseyebilmek dünyanın herhangi bir yerinde iş fırsatlarını değerlendirmek için de çok önemli.
İşin özünde farklı bir iş kültürü ile karşılaşıldığında “ben böyle yapmıyorum” demeden önce “bunun neresi farklı? Buradan ne öğrenebilirim?” sorularını sormak gerekiyor.
farklı kültürler zenginleştirir
Farklı kültürler zenginleştirir

      Sosyal zeka

Günümüzde bir milyardan fazla kullanıcıya sahip pek çok sosyal uygulama var. Facebook, Instagram, Whatsapp, Twitter, Pinterest, LinkedIn hatta son günlerin favorisi TikTok...  İnsanların birbirleri ile etkileşim kurma şekli tamamen değişmiş durumda. Yüzyüze derin dostlukların sayısı azalırken sosyal medya ile haberdar olduğumuz ve haberdar ettiğimiz kitle büyüyor. Etkileşim sayısı ve etkileştiğimiz insan sayısı artarken duygusal zekası gelişmemiş kişilerin özellikle yönetimsel seviyelerde başarı şansı kalmıyor. Sosyal yeteneklerin gelişmiş olması farklı kültürler ile uyum sağlamamız için de oldukça önemli. 
sosyal iletişim ve duygusal zeka her işte önemli
Sosyal iletişimin yeni kuralları var

      Tek başına çalışabilme ve kişisel motivasyon

Önümüzdeki dönemde bağımsız çalışma (freelance) ve evden çalışma (home office, mobile office) gibi kavramlar daha fazla hayatımıza girecek. Özellikle dijitalleşen iş kollarında bir ofise bağımlı olmadan çalışmak için pek çok yeni teknoloji kullanılıyor. Akıllı telefonlar, tabletler, bulut sistemleri çalışanların kullanmayı çok iyi öğrenmesi gereken teknolojiler.

Tabi ki esnek saatlerde ve ofis dışında çalışmak zaman yönetimi ve iş disiplini konusunda kendini geliştirmeyi gerektiriyor.
freelance ve home offfice
Evden çalışmak disiplin ister


Bu blogdaki popüler yayınlar

Hayır Duymamak

Satış işinde beklenen büyük ödül "Evet" cevabıdır. Ancak genellikle alınan cevap "Hayır" olur. İşin doğası böyledir. Birde gelmesi gereken ama bir türlü gelmeyen "Hayır" cevapları var. Bu yazı arafta kalmış cevaplar üzerine. "Hayır" duymak kadar duyamamakta çok sinir bozucudur. Özellikle "Evet" ihtimali için bir beklentiniz varsa. Bu konu sürekli ajandanızın bir köşesindedir. Raporlarda ve potansiyel listelerinde yer tutar. Yöneticilerinizin size soracağı ilk soru genellikle bu arafta kalmış işler olur. Bir konuyu görüşüyorsunuz. Öneriniz karşınızdakinin ilgisini çekmedi. Normal şartlarda almanız gereken yanıt bir "HAYIR" olmalıdır.

Iron Man filmine yeni senaryo

Vatan Gazetesinin Sinema sayfasının Iron Man film özetini aşağıda bulabilirsiniz. “Iron Man – Demir Adam” karakterinin, çizgi roman tutkunlarıyla ilk tanışması 1962 yılında oldu. Kısa sürede geniş kitlelerin severek okuduğu çizgi romana dönüşen “Iron Man – Demir Adam”da Çin ordusu için silah yaratmak zorunda bırakılan milyoner sanayici Tony Stark, istemeden yaptığı bu çalışma sırasında kendisi için de gizlice zırh üretiyordu. Böylece Çinliler’in kontrolünden çıkarak onları durdurabileceğine inanıyordu. Çin’den kaçıp ABD’ye geri döndüğünde tehlikeli bir komplonun varlığını keşfedince durdurabilmek için de Demir Adam’a dönüşüyordu.

Adım adım çevre faciası

Önce birkaç yıl önce basında geniş yer bulmuş bir olayı aktarmak istiyorum. Hatırlarsanız İzmir Gaziemir'de bir kurşun fabrikası zehirli atıklarını imha etmek yerine bahçesine gömmüş ve bu fabrika sahası ve civarı için nükleer kirlilik olarak geri dönmüştü. Nihayetinde temizlik maliyeti öyle bir boyuta ulaşmıştı ki sahipleri arsayı olduğu gibi bırakıp fabrikayı başka yere taşımayı tercih ettiler. Fabrikaya bir para cezası yazıldı. Tahsil edilip edilmediği belli değil. Bu konuda bildiğim kadarı ile açılmış bir dava da yok. Herkes bu konunun kendi konusu olmadığını iddaa ederek olaya sırtını döndü. Bu konuda basında çıkmış haberlerden birine buradan ulaşabilirsiniz.